Senior adviseur – Ester Scholten

Ik houd van afwisseling en werken in een energieke omgeving. Nooit gedacht dat mijn functie van adviseur zo veelzijdig zou zijn.” 

Ester scholten cinop 2021
Ester Scholten (Fotograaf Ewouter Blokland)

Ester Scholten is sinds september 2019 senior adviseur bij CINOP. Ester adviseert en ondersteunt mbo’s en lerarenopleidingen, zowel praktisch als op bestuurlijk niveau. 

Energieke omgeving

“Ik heb gekozen voor CINOP omdat ik houd van afwisseling en werken in een energieke omgeving. Met de diverse projecten die ik binnen CINOP draai, is het nooit saai. Ik leer veel en draag bij aan mooier onderwijs. Typisch CINOP is dat we samen de klus klaren, als projectgroep of team. Dat we de klant niet per se geven wat ze vragen, maar samen ontdekken wat nodig is. En ik durf wel te zeggen dat we een idealistische groep mensen bij elkaar zijn, iedereen wil een positieve impact maken op het onderwijs en/of leren.”  

Geen werkweek is hetzelfde

Geen werkweek is hetzelfde voor Ester. “Over het algemeen ga ik een of twee keer per week naar kantoor. Voor overleggen, om collega’s te ontmoeten en om aan voorbereiding van trainingen of bijeenkomsten te werken. De rest van de week werk ik deels thuis en ben ik deels op pad. Ik verzorg de ene keer een training bij een school, maar ben momenteel bijvoorbeeld ook structureel enkele dagen per week werkzaam voor de MBO Raad, als projectleider en interim-beleidsadviseur. Daarnaast draag ik bij aan onderzoeken die vanuit ECBO lopen en verzorg ik een heel scala aan bijeenkomsten rondom docentprofessionalisering. Elke week probeer ik ook tijd te maken voor klantcontact – gewoon eens horen wat er speelt in het werkveld, zodat ik daar in mijn eigen werk op in kan spelen.”  

In korte tijd veel leren en ontwikkelen

“Ik word blij van ontzettend veel elementen in mijn werk. Als ik dan toch iets moet kiezen: tevreden mensen na afloop van een bijeenkomst. Of dat nou een netwerkbijeenkomst van het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren is, een taalassessorentraining MVT op een ROC of een bijeenkomst met het onderzoeksteam waar ik mee samenwerk. Stiekem doe je in dit werk toch vooral veel voor anderen. Het meest interessant vind ik hoeveel je in korte tijd leert en ontwikkelt. Niet alleen door de uitdagende projecten, maar ook door de expertise en kennis van collega’s. Het spannendst is dat je niet precies weet waar je over een paar maanden aan werkt. En ook hoe de ideeën die je (samen met de klant of collega’s) bedacht hebt, gaan lopen.”  

(Online) kerstshows en disco-avonden

“Een van de andere leuke dingen aan mijn werk is dat ik intern ook de ruimte krijg om veel bij te dragen aan de organisatie. Zo zit ik bijvoorbeeld in de activiteitencommissie, waarmee we actieve, creatieve en gezellige uitjes verzorgen. En in corona-tijd organiseerden we zelfs online kerstshows en disco-avonden.”  

Ester scholten

Wij kunnen eigenlijk alles

“Ik ben trots op de expertise die we in huis hebben als organisatie! Ik durf een klant met gerust hart toe te zeggen dat we eigenlijk alles wel kunnen – haha. En als ik er zo over nadenk, ben ik ook trots op hoe veelzijdig ik als adviseur blijk te zijn. Toen ik bij CINOP startte had ik nooit gedacht dat mijn functie van adviseur eigenlijk zou betekenen: adviseur/ onderzoeker/ trainer/ beleidsadviseur/ bemiddelaar/ denktank/ innovator/ schrijver/ creatief adviseur/ coach.“  

Aangeboren nieuwsgierigheid

“Leren is de aangeboren nieuwsgierigheid die in ons allen zit. Dat maakt dat leren draait om mensen, ongeacht leeftijd of omgeving, niet om systemen. Mijn grootste uitdaging raakt aan mijn docentenhart (dat je nooit kwijtraakt): ik wil geen hoog-over typetje worden die alleen nog maar in beleid denkt. Ik wil vooral de doelgroep waarvoor onze klanten opleiden of hun werk doen in het vizier houden. Als ik dan bijvoorbeeld denk aan de lerarentekorten in het vo en mbo, zou ik zo graag scholen een stap verder helpen met het ontwerpen van een goed inductietraject voor hun startende leraren, zodat de jongeren van nu en de toekomst goed onderwijs blijven krijgen.”