Een kwestie van kiezen met de FlexScan

12 juni 2019
De roep om meer vernieuwing in het (hoger) onderwijs neemt toe. In de zin van meer flexibiliteit, gepersonaliseerd onderwijs, beter inspelen op behoeften en kenmerken van lerenden én het bedrijfsleven. Om het hbo hierbij te ondersteunen heeft CINOP, in samenwerking met enkele hogescholen, de FlexScan ontwikkeld.
Hoe breed gedragen de roep om flexibilisering ook is, voor veel onderwijsinstellingen is de vormgeving hiervan nog een lastige opgave. Zeker als bedacht wordt dat de diversiteit binnen de doelgroep studenten en volwassen leerders alsmaar toeneemt. Denk aan sociaal culturele verschillen, reeds opgedane (werk)ervaringen, persoonlijke leerstrategieën, thuissituatie, etc.
De kans om hier succesvol stappen in te zetten is vele malen groter alle betrokkenen een gedeeld beeld hebben over het waarom en wat flexibilisering van onderwijs moet opleveren.
“Flexibel onderwijs is onderwijs dat in staat is zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden (diversiteit doelgroep, behoefte werkveld, team en organisatie) en verschillende mogelijkheden biedt in het wat, waar, wanneer, en hoe er geleerd wordt, leidend tot een erkend diploma of certificaat.
”
Onze definitie van flexibel onderwijs
Flexibiliseren van onderwijs kan voor veel partijen wat opleveren:
Opbrengst | |
Arbeidsmarkt | Meer tevredenheid bedrijfsleven dat: * starters direct in kan zetten * zittende medewerkers efficiënt kan ‘opscholen’ |
Studenten | Hogere tevredenheid studenten, die gemakkelijker kunnen studeren door aanpassing op hun behoeften en mogelijkheden. |
Onderwijs | Uitval en vertraging vermindert en docenten krijgen meer professionele ruimte. |
FlexScan: waar staat uw school?
De FlexScan van CINOP is ontwikkeld op basis van het onderzoek van de commissie Maatstaf en helpt onderwijsinstellingen te komen tot weloverwogen besluitvorming over flexibilisering van onderwijs. De FlexScan kan op team-, sector- en/of organisatieniveau worden afgenomen en levert (letterlijk) een beeld op van de huidige situatie, ambitie, visie en toekomststrategie rondom het flexibiliseren van het onderwijs.
De scan zoomt in op zeven aspecten:
- Informatievoorziening & voorlichting
- Intake
- Onderwijsleeromgeving
- Professionals
- Toetsing & beoordeling
- Diploma’s & certificaten
- Bedrijfsvoering
Voorbeeld score:
Op basis van deze aspecten ontstaat een onderbouwd beeld van hoe flexibel uw onderwijs is. Is er sprake van:
- Standaardprogramma
- Standaardprogramma + individueel maatwerk
- Leerarrangement
- Gepersonaliseerde leerroute
De FlexScan geeft antwoord op onder meer de volgende vragen:
- Ambitie: wat is de ambitie van de instelling en de opleiding met betrekking tot flexibel onderwijs?
- Gezamenlijk beeld over flexibilisering: komt de door docenten, studenten en het werkveld ervaren flexibiliteit overeen met de ambitie van instelling en opleiding?
- Verkenning van het vervolg: wat is een passende route of vervolgaanpak om het onderwijs meer studeerbaar en flexibel te maken?
Geïnteresseerd in de FlexScan?
De FlexScan is een laagdrempelig en eenvoudig te gebruiken instrument dat u op team-, sector- en/of organisatieniveau binnen uw schoolorganisatie in kunt zetten.
In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is ook een deeltijd-variant van de FlexScan ontwikkeld rondom de pilots flexibilisering HO.
Bel of mail voor meer informatie over de FlexScan
Sandra Beugel
Flexibilisering
Sandra is een enthousiaste en daadkrachtige professional die gericht is op het vergroten van maatwerk en flexibiliteit binnen het onderwijs. Vanuit haar onderwijskundige en bedrijfskundige achtergrond, helpt ze onderwijsinstellingen op strategisch-, tactisch- en operationeel niveau de omslag te maken naar meer gepersonaliseerd en wendbaar onderwijs. Naast aandacht voor de inhoud, heeft ze ook veel aandacht de veranderkundige kant van flexibiliseringsvragen. Niet alleen het concept moet kloppen, maar ook de professionals moeten voldoende toegerust zijn om zich de nieuwe manier van werken eigen te maken.