Flexpraktijken: in gesprek met flexibiliseringspioniers in het beroepsonderwijs

18 november 2019
Elke maand publiceren we één Flexpraktijk uit de bundel: ‘Flexpraktijken, in gesprek met flexibiliseringspioniers in het beroepsonderwijs’. De Flexpraktijken bevatten inspirerende praktijkvoorbeelden van flexibilisering. Samen met zes pioniers zijn we aan de slag gegaan om hun Flexpraktijk in beeld te brengen. Hiermee spelen we in op een veelgestelde vraag naar tastbare voorbeelden van flexibilisering.
Deelnemende partners:
- ROC Nijmegen
- ROC Friesland
- Summa college
- Windesheim
- Fontys
- Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland
De zes deelnemende partners geven antwoord op de vier onderstaande vragen:
- Waarom flexibiliseer je?
- Hoe ziet flexibel onderwijs eruit?
- Hoe pak je de verandering aan?
- Wat levert de flexibilisering op?
Download Flexpraktijk 1 (van 6): Windesheim
De eerste Flexpraktijk met actuele voorbeelden van flexibel beroepsonderwijs is het Windesheim. Binnen het domein Gezondheid en Welzijn van Windesheim wordt het deeltijd bacheloronderwijs sinds 2017 in flexibele vorm aangeboden. Meer dan 1000 studenten maken inmiddels gebruik van dit flexibele onderwijs. De belangrijkste redenen om te flexibiliseren is de vraag van het werkveld om snel meer zorgmedewerkers beschikbaar te krijgen. Eén van de belangrijkste succesfactoren voor deze vernieuwing van het onderwijs is dat de vier opleidingen binnen dit domein intensief zijn gaan samenwerken. Hierdoor kon niet alleen de beoogde flexibiliteit ontstaan maar was dit onderwijs ook betaalbaar en organiseerbaar. Benieuwd naar de Flexpraktijk Windesheim?
Wil je niet wachten?
CINOP sluit de Flexpraktijk bundel af met een beschouwing op wat er nodig is om te zorgen dat er een doorbraak in flexibilisering komt. Dat hebben we vertaald naar ‘5 tips over wat te doen’ en ‘5 dingen die we moeten laten’.
Wil je niet wachten tot alle zes praktijken afzonderlijk zijn gepubliceerd en wil je de CINOP beschouwing nu al lezen? Mail dan naar flexibilisering@cinop.nl en geef aan dat je de bundel (in digitale vorm) graag wilt ontvangen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Neem voor meer informatie contact op
Hans Dekker
Flexibilisering
Hans is een zeer ervaren managing consultant in het onderwijs en project-/programmamanager gericht op beroepsonderwijs dat studenten uitdaagt en mede verantwoordelijkheid geeft. In het bijzonder is Hans gericht op flexibilisering van onderwijs: aansluitend bij het werkveld én de student. In zijn projecten slaagt hij erin om alle partijen tot een productieve samenwerking te brengen. Dat kan gericht zijn op visie- of beleidsontwikkeling, ontwerp van opleidingsroutes en (schoolbrede) implementatietrajecten.