Flexpraktijk Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

11 mei 2020

De bundel: ‘Flexpraktijken, in gesprek met flexibiliseringspioniers in het beroepsonderwijs’ bevat inspirerende praktijkvoorbeelden van flexibilisering. Hiermee spelen we in op een veel gestelde vraag naar tastbare voorbeelden van flexibilisering. De complete bundel hebben we afgesloten met een beschouwing op wat er nodig is om te zorgen dat er een doorbraak in flexibilisering komt. Dat hebben we vertaald naar ‘5 tips over wat te doen’ en ‘5 dingen die we moeten laten’.
De zes deelnemende partners geven antwoord op de vier onderstaande vragen:

  • Waarom flexibiliseer je?
  • Hoe ziet flexibel onderwijs eruit?
  • Hoe pak je de verandering aan?
  • Wat levert de flexibilisering op?

De complete bundel bevat de Flexpraktijken van ROC Nijmegen, ROC Friesland, Summa college, Windesheim, Fontys en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Elke maand publiceren we één Flexpraktijk.  De afgelopen maanden verschenen de praktijkvoorbeelden van Windesheim,  Fontys Hogeschool ICT, ROC Nijmegen, CIOS en Summa College.

Flexpraktijk 6 (van 6): Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft in 2017 het initiatief genomen om flexibele leerroutes te ontwikkelen. Doel: zij-instromers sneller kunnen inzetten en werkenden stimuleren om een vervolgstap te zetten in hun leerloopbaan. In het project ‘Onderwijs op maat’ zijn hiervoor mbo- en hbo-kwalificaties in kleine arbeidsmarktrelevante leereenheden opgeknipt en beschreven in leeruitkomsten. Door te kijken naar wat iemand al aan kennis en kunde in huis heeft kan in een opleidingstraject worden volstaan met het volgen van leereenheden die nog ontwikkeld moeten worden. VGN werkt hiervoor samen met twee niet-bekostigde aanbieders (OPPstap-mbo en LOI-hbo) omdat zij niet werken vanuit diplomagericht onderwijs. In deze Flexpraktijk schetsen beide aanbieders hun onderwijsaanpak. OPPstap werkt in FlexScan-termen volgens scenario 4 (gepersonaliseerde leerroute) en LOI volgens scenario 3 (leerarrangementen).

Gerelateerde artikelen

Anderhalvemeteronderwijs in tijden van corona: welke lessen kunnen we leren van flexibiliseringspioniers in het beroepsonderwijs?