Flexpraktijk Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

11 mei 2020
De bundel: ‘Flexpraktijken, in gesprek met flexibiliseringspioniers in het beroepsonderwijs’ bevat inspirerende praktijkvoorbeelden van flexibilisering. Hiermee spelen we in op een veel gestelde vraag naar tastbare voorbeelden van flexibilisering. De complete bundel hebben we afgesloten met een beschouwing op wat er nodig is om te zorgen dat er een doorbraak in flexibilisering komt. Dat hebben we vertaald naar ‘5 tips over wat te doen’ en ‘5 dingen die we moeten laten’.
De zes deelnemende partners geven antwoord op de vier onderstaande vragen:
- Waarom flexibiliseer je?
- Hoe ziet flexibel onderwijs eruit?
- Hoe pak je de verandering aan?
- Wat levert de flexibilisering op?
De complete bundel bevat de Flexpraktijken van ROC Nijmegen, ROC Friesland, Summa college, Windesheim, Fontys en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Elke maand publiceren we één Flexpraktijk. De afgelopen maanden verschenen de praktijkvoorbeelden van Windesheim, Fontys Hogeschool ICT, ROC Nijmegen, CIOS en Summa College.
Flexpraktijk 6 (van 6): Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland
Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft in 2017 het initiatief genomen om flexibele leerroutes te ontwikkelen. Doel: zij-instromers sneller kunnen inzetten en werkenden stimuleren om een vervolgstap te zetten in hun leerloopbaan. In het project ‘Onderwijs op maat’ zijn hiervoor mbo- en hbo-kwalificaties in kleine arbeidsmarktrelevante leereenheden opgeknipt en beschreven in leeruitkomsten. Door te kijken naar wat iemand al aan kennis en kunde in huis heeft kan in een opleidingstraject worden volstaan met het volgen van leereenheden die nog ontwikkeld moeten worden. VGN werkt hiervoor samen met twee niet-bekostigde aanbieders (OPPstap-mbo en LOI-hbo) omdat zij niet werken vanuit diplomagericht onderwijs. In deze Flexpraktijk schetsen beide aanbieders hun onderwijsaanpak. OPPstap werkt in FlexScan-termen volgens scenario 4 (gepersonaliseerde leerroute) en LOI volgens scenario 3 (leerarrangementen).
Neem contact op voor meer informatie
Hans Dekker
Flexibilisering
Hans is een zeer ervaren managing consultant in het onderwijs en project-/programmamanager gericht op beroepsonderwijs dat studenten uitdaagt en mede verantwoordelijkheid geeft. In het bijzonder is Hans gericht op flexibilisering van onderwijs: aansluitend bij het werkveld én de student. In zijn projecten slaagt hij erin om alle partijen tot een productieve samenwerking te brengen. Dat kan gericht zijn op visie- of beleidsontwikkeling, ontwerp van opleidingsroutes en (schoolbrede) implementatietrajecten.
Sandra Beugel
Flexibilisering
Sandra is een enthousiaste en daadkrachtige professional die gericht is op het vergroten van maatwerk en flexibiliteit binnen het onderwijs. Vanuit haar onderwijskundige en bedrijfskundige achtergrond, helpt ze onderwijsinstellingen op strategisch-, tactisch- en operationeel niveau de omslag te maken naar meer gepersonaliseerd en wendbaar onderwijs. Naast aandacht voor de inhoud, heeft ze ook veel aandacht de veranderkundige kant van flexibiliseringsvragen. Niet alleen het concept moet kloppen, maar ook de professionals moeten voldoende toegerust zijn om zich de nieuwe manier van werken eigen te maken.
Wouter Jacobs
Flexibilisering
Wouter is een pragmatische en energieke adviseur in het onderwijs in MBO, HBO, inburgering, EVC, publieke- en private context. Vanuit een doelgerichte aanpak, met oog voor mensen en het proces. Door zijn ondernemende houding houdt hij zicht op organisatorische belangen en oplossingen met een veranderkundige aanpak. Hij is een daadkrachtige adviseur die voor verbinding zorgt op meerdere niveaus.