Flexpraktijk ROC Nijmegen

Flexpraktijk ROC Nijmegen
Flexpraktijk ROC Nijmegen

13 januari 2020

De bundel: ‘Flexpraktijken, in gesprek met flexibiliseringspioniers in het beroepsonderwijs’ bevat inspirerende praktijkvoorbeelden van flexibilisering. Hiermee spelen we in op een veel gestelde vraag naar tastbare voorbeelden van flexibilisering. De complete bundel hebben we afgesloten met een beschouwing op wat er nodig is om te zorgen dat er een doorbraak in flexibilisering komt. Dat hebben we vertaald naar ‘5 tips over wat te doen’ en ‘5 dingen die we moeten laten’.

De zes deelnemende partners geven antwoord op de vier onderstaande vragen:

  • Waarom flexibiliseer je?
  • Hoe ziet flexibel onderwijs eruit?
  • Hoe pak je de verandering aan?
  • Wat levert de flexibilisering op?

De complete bundel bevat de Flexpraktijken van ROC Nijmegen, ROC Friesland, Summa college, Windesheim, Fontys en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Elke maand ubliceren we één Flexpraktijk. In november en december 2019 verschenen de praktijkvoorbeelden van Windesheim en Fontys Hogeschool ICT.

Flexpraktijk 3 (van 6): ROC Nijmegen

De derde Flexpraktijk met actuele voorbeelden van flexibel beroepsonderwijs komt van ROC Nijmegen. Binnen dit ROC is het team Pedagogisch Werk voorloper op het gebied van flexibel onderwijs. Drie opleidingen in dit team hebben sinds 2016 de samenwerking gezocht: Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niv. 3), Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (niv. 4) en Onderwijsassistent (niv. 4).

Meer dan 775 studenten en 65 docenten zijn inmiddels betrokken bij dit onderwijs. De nieuwe visie op onderwijs was reden om het onderwijs volledig nieuw in te richten. Doel: studenten uitdagen tot leren. Hoe? Door ze een hoge mate van regie te geven. In termen van de FlexScan kiest dit team voor scenario 4: gepersonaliseerde leerroute. Kernelementen hiervan zijn bordsessies, leerplein en veel persoonlijke aandacht. Dit resulteert in een veranderde leerhouding van studenten. Studenten nemen initiatief en worden kritisch naar de opleiding maar ook naar zichzelf.

Gerelateerde artikelen

Anderhalvemeteronderwijs in tijden van corona: welke lessen kunnen we leren van flexibiliseringspioniers in het beroepsonderwijs?