Flexpraktijk Friesland College CIOS

Flexpraktijk Friesland College
Flexpraktijk Friesland College

17 februari 2020

De bundel: ‘Flexpraktijken, in gesprek met flexibiliseringspioniers in het beroepsonderwijs’ bevat inspirerende praktijkvoorbeelden van flexibilisering. Hiermee spelen we in op een veel gestelde vraag naar tastbare voorbeelden van flexibilisering. De complete bundel hebben we afgesloten met een beschouwing op wat er nodig is om te zorgen dat er een doorbraak in flexibilisering komt. Dat hebben we vertaald naar ‘5 tips over wat te doen’ en ‘5 dingen die we moeten laten’.

De zes deelnemende partners geven antwoord op de vier onderstaande vragen:

  • Waarom flexibiliseer je?
  • Hoe ziet flexibel onderwijs eruit?
  • Hoe pak je de verandering aan?
  • Wat levert de flexibilisering op?

De complete bundel bevat de Flexpraktijken van ROC Nijmegen, ROC Friesland, Summa college, Windesheim, Fontys en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Elke maand publiceren we één Flexpraktijk. De afgelopen maanden verschenen de praktijkvoorbeelden van Windesheim,  Fontys Hogeschool ICT en ROC Nijmegen.

Flexpraktijk 4 (van 6): Friesland College CIOS

De vierde Flexpraktijk met actuele voorbeelden van flexibel beroepsonderwijs komt van het Friesland College. In 2016 wilde de onderwijsinstelling de studentmotivatie verhogen door de student eigenaar te maken van zijn eigen leerproces. De student bouwt zijn eigen rooster door in te tekenen voor een werkplaats waar deels inhoudelijk aanbod is en een student ook eigen leervragen kwijt kan. De SLB-er coacht de student door zijn vraaggerichte leerproces. Daarbij geeft de Leermeter van Educator aan beiden inzicht in de voortgang van de student. In FlexScan termen kiest deze opleiding voor een flexibel leerarrangement (scenario 3) waarin er sprake is van aanbod waar studenten uit kunnen kiezen.

Sinds februari 2019 maken zo’n 1100 studenten gebruik van het flexibele onderwijs en zijn er 100 docenten bij betrokken. Voor het melden van harde resultaten is het nog te vroeg. Wél is heel duidelijk dat de docenten intensief betrokken zijn en beseffen dat ook hun rol verandert door de student meer regie te geven.

Gerelateerde artikelen

Anderhalvemeteronderwijs in tijden van corona: welke lessen kunnen we leren van flexibiliseringspioniers in het beroepsonderwijs?