Hybride en blended leren: hoe ontwerp je toekomstgericht beroepsonderwijs?
Scholen worden door het coronavirus gedwongen om het onderwijs deels online vorm te geven. Bij fysiek onderwijs geldt nog steeds 1,5 meter afstand. Daarnaast is er een groot te kort aan BPV-plekken. Door al deze ontwikkelingen staat het beroepsonderwijs voor grote uitdagingen. Herken je deze vragen?
- Hoe creëren we, bij gebrek aan een stageplek, een hybride leeromgeving binnen de beroepspraktijk?
- Hoe zorgen we dat je school minder kwetsbaar is voor veranderingen? Dat we praktijkgericht onderwijs kunnen blijven bieden aan de student?
- Hoe kunnen we de (online) leeromgeving optimaal vormgeven èn verbinding behouden naar het beroep waarvoor we studenten opleiden?
Blended leertrajecten, hybride onderwijs & online didactiek
Het ontwerpen van hybride leeromgevingen (praktijkroutes, labs, onderwijs-in-bedrijf, werkplekleren en co-makership) en blended-learning draagt bij aan toekomstgericht beroepsonderwijs. Onze adviseurs hebben ruime ervaring in het opzetten van blended leertrajecten, het vormgeven van hybride leeromgevingen en digitale didactiek in een online omgeving. Het resultaat van onze inzet: authentieke praktijksituaties verweven in het curriculum van de beroepsopleiding.
Authentieke praktijksituaties verweven in curriculum: waar moet je op letten?
We denken graag mee over verschillende mogelijkheden om authentieke praktijksituaties in het curriculum te verweven. CINOP houdt, juist in deze tijd, extra rekening met:
- de (on)mogelijkheden van online onderwijs en didactiek;
- het verweven van praktijkleren en online leren;
- co-makership: toekomstgericht beroepsonderwijs ontwerpen met, in en voor de beroepspraktijk;
- het blijven vormgeven van authentiek en praktijkgericht onderwijs dat aansluit bij de beroepspraktijk.
Praktische hulpmiddelen voor ontwikkeling hybride leeromgeving
Er is geen blauwdruk; elke hybride leeromgeving is anders. Bekijk ons praktische hulpmiddel, de praatplaat, blog en klantcase voor meer informatie en inspiratie. En leer van onze klantcases.
- Download praktisch hulpmiddel om het gesprek te voeren over nut en vorm van een hybride leeromgeving.
- Klantcase: gefundeerd praktijkgestuurd leren bij Dulon College en ’s-Heeren Loo.
- Hybride, blended, online; wat is het verschil, wat kun je ermee? Lees de blog van Janneke Wennekes.
- Terugkijken: webinar Hybride onderwijs.
- Curriculumkapstok: krachtig stappenplan voor curriculumontwikkeling.
- Flexscan om behoeften in beeld te brengen.
Meer lezen?
- Flexlab – uitwisselen ervaringen met flexibiliseringspraktijken
- Flexbundel – praktijkcases hoe scholen flexibel onderwijs vormgeven.
- Publicatie – Hybride leeromgevingen: het verweven van leer- en werkprocessen
- Publicatie – Bedrijfsscholen voor mbo-opleidingen
- Publicatie – Driejarig onderzoek ‘Zorg voor de toekomst’ naar praktijkroutes in zorgopleidingen van start
- Nieuws – Onderzoek stageproblematiek in zorg en welzijn gestart
Met elkaar in gesprek?
Heb je hulp nodig bij het ontwerpen van toekomstgericht onderwijs, met aandacht voor de beroepspraktijk en het online component? Neem contact met ons op. We vertellen je graag over de mogelijkheden.
Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Jeroen Kraan
Professionalisering
Jeroen is een daadkrachtige en analytisch sterke consultant die werkt aan integrale vraagstukken over onderwijsverbetering. Zijn expertise van didactiek, team- en curriculumontwikkeling en veranderkunde leiden tot duidelijke resultaten. Jeroen weet draagvlak te creëren voor verandering door zijn sociale intelligentie en open communicatie.
Janneke Wennekes
Professionalisering
Janneke is een enthousiaste en betrokken adviseur die zich inzet voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs. In de rol als procesbegeleider, trainer en ontwikkelaar is ze breed inzetbaar op thema’s zoals curriculumontwikkeling, onderwijsinnovatie en examinering.
Jessica Tadema
Arbeidsmarkt & onderwijs
Jessica is een enthousiaste en gedreven onderwijskundig adviseur en procesbegeleider. Jessica heeft expertise op het gebied van werkplekleren, hybride/flexibel onderwijs, curriculumontwikkeling, loopbaanontwikkeling en het stimuleren van een leercultuur. Ze geeft graag advies over integrale vraagstukken in de aansluiting van onderwijs en de arbeidsmarkt. Haar adviesstijl is onderzoeken, analyseren en samen met betrokkenen op zoek gaan naar concrete oplossingen om verandering in gang te zetten.