Visie CINOP op Strategische Agenda Hoger Onderwijs ‘Houdbaar voor de toekomst’

28 januari 2020
Houdbaar flexibel onderwijs vraagt meer!
In de strategische agenda ‘Houdbaar voor de toekomst’ kiest minister Van Engelshoven nadrukkelijk voor de flexibilisering van het hoger onderwijs. De agenda vol ambities getuigt van visie en lef. Na diverse experimenten gaat het hoger onderwijs nu een fase in waarin wezenlijke veranderingen plaatsvinden.
Tegelijkertijd ziet CINOP kansen voor verbetering. Wat CINOP betreft zijn er drie aanvullende maatregelen nodig om de beschreven flexibiliseringsambities daadwerkelijk ‘houdbaar voor de toekomst’ te maken:
- Expertise: de krachtige inzet op flexibel onderwijs heeft sectorbrede expertiseopbouw en kennisdeling nodig om deze ingrijpende verandering evidence based door te zetten.
- Docentrol: de veranderende rol van de flex-docent vraagt om een geactualiseerd beroepsprofiel en daarop aansluitende lerarenopleidingen.
- Leereenheden: Leven lang ontwikkelen vraagt om de mogelijkheid om kleine en uitwisselbare leereenheden te volgen voor werkenden, met de mogelijkheid tot stapeling naar een diploma.
Op 10 februari gaat de Tweede Kamer met elkaar in debat over de strategische agenda. In aanloop hier naartoe heeft CINOP een position paper geschreven waar bovenstaande drie aanvullende maatregelen worden uitgewerkt. Met deze position paper willen we inzichtelijk maken hoe CINOP naar de strategische agenda kijkt en het debat over flexibilisering voeden met aanvullende kennis en praktijkervaringen.
Reageren of in gesprek over oplossingen? Doen we graag! Mail of bel ons:
Huub Dekkers
Algemeen
Huub is een gedreven en ervaren (onderwijs) bestuurder. Hij is verantwoordelijk geweest voor diverse succesvolle verandertrajecten, altijd van visie tot en met executie. Daarnaast heeft hij onderzoeks- en advieservaring opgedaan in binnen- en buitenland, op het gebied van onderwijs, de toekomstige arbeidsmarkt en de kracht van de regio.
Hans Dekker
Flexibilisering
Hans is een zeer ervaren managing consultant in het onderwijs en project-/programmamanager gericht op beroepsonderwijs dat studenten uitdaagt en mede verantwoordelijkheid geeft. In het bijzonder is Hans gericht op flexibilisering van onderwijs: aansluitend bij het werkveld én de student. In zijn projecten slaagt hij erin om alle partijen tot een productieve samenwerking te brengen. Dat kan gericht zijn op visie- of beleidsontwikkeling, ontwerp van opleidingsroutes en (schoolbrede) implementatietrajecten.
Tijs Pijls
Arbeidsmarkt & onderwijs
Tijs is als managing consultant werkzaam binnen CINOP. Leren voor volwassen met erkenning van wat men al kan is zijn grote uitdaging. Expert op het gebied van LLL, flexibilisering en validering (NLQF, ECVET, EVC). Met zijn kennis en ervaring uitstekend in staat om als adviseur afgesproken doelen om te zetten in praktische, haalbare oplossingen.
Joyce van der Wegen
Arbeidsmarkt & onderwijs
Joyce heeft als doel om met haar projecten toe te werken naar concrete resultaten en maatschappelijke meerwaarde teweeg te brengen. Inhoudelijk ligt haar expertise bij het creëren van een meer inclusief hoger onderwijsstelsel. In elk project streeft zij naar een passend advies voor diegene waar het onderwijs voor bedoeld is: de student.