Start van de bouw van de ISDB incubator in Mozambique

13 oktober 2020

ISDB-beschrijving

  • Instituto Superior Dom Bosco
  • Gelegen in Maputo
  • Programma’s in Techniek, Hospitality, Toerisme, Bedrijfskunde en overig
Bijbehorend project 

In het laatste jaar van het project ter versterking van het beroepsonderwijs in Mozambique (NICHE-MOZ-234) is er specifiek gewerkt aan de ontwikkeling van een ondernemersbeleid en -mentaliteit in het Instituto Superior Dom Bosco (ISDB), een TVET-lerarenopleidingsinstituut in Maputo.

Om dit te bereiken werd, naast het ontwikkelen van een ondernemerschapsstrategie, een online blended ToT workshop georganiseerd voor ISDB.Deze workshop volgde het initiatief van een ander project dat CINOP in Ghana uitvoert.

Daarnaast werd eerder dit jaar een expositiebezoek gebracht aan de BHive incubator van de North West University (een eerder CINOP NICHE project), de SEDA Platinum Incubator en Riversands incubatiecentrum in Zuid-Afrika. Gekoppeld aan het initiatief om een transversale onderwijsmodule over ondernemerschap te ontwerpen, inspireerde dit bezoek ISDB tot het ontwikkelen van eigen incubatieactiviteiten. In de loop van de tijd is dit idee uitgegroeid tot een concept en wordt het nu uitgevoerd met de bouw van een incubator op de ISDB-campus.

Voorbereiding

Voordat werd besloten een fysieke ruimte voor het incubatieprogramma te bouwen, werden strategische discussies georganiseerd om de doelstellingen van het incubatieprogramma, de integratie in de institutionele strategie en de algemene onderwijsactiviteiten te bespreken. Hoe zou dit worden ondersteund door een fysieke ruimte? Is het daadwerkelijk nodig dat ISDB hiervoor een fysieke ruimte heeft?

Bij de start van de COVID-19 crisis werden meerdere online strategische sessies georganiseerd om over deze onderwerpen te brainstormen en de strategie voor de incubator van ISDB op te bouwen.

Zoals bij veel incubators die verbonden zijn aan een onderwijsinstelling heeft de link tussen onderwijs en ondernemerschap en de positie van de incubator binnen de organisatie het debat aangewakkerd. Enerzijds moet het incubatorteam nauw samenwerken om van ondernemerschap een transversaal thema te maken op de hele campus. Aan de andere kant moet een incubatorteam vrij zijn van starre processen, regels en voorschriften van het onderwijs om innovatieve activiteiten te kunnen organiseren en studenten en eventueel externe klanten en partners te inspireren om een eigen bedrijf te beginnen.

Uiteindelijk werd de fysieke ruimte noodzakelijk geacht om de aanwezigheid van ondernemerschap op de campus echt te realiseren. Bovendien wordt de ruimte gebruikt voor het organiseren van evenementen zoals businesscompetities, en voor het hosten van gedeelde kantoorruimte waar de toekomstige ondernemers hun bedrijf kunnen starten en van elkaar kunnen leren. Het incubatorteam zal de meeste dagen van de week aanwezig zijn om studenten met vragen te begeleiden naar de juiste activiteit en volgende stappen. Als gevolg van de ISDB-missie om de gemeenschap te ondersteunen, zal de incubator ook voor hen openstaan.