Leerlingen van de Bossche vakschool op bliksemstage bij CINOP

Bliksemstage bij CINOP
Bliksemstage bij CINOP

30 januari 2020

CINOP opende vandaag haar deuren voor negen leerlingen van de eerste klas van de Bossche Vakschool. Deze leerlingen kwamen langs op initiatief van JINC, die bliksemstages organiseert om leerlingen kennis te maken met een aantal beroepen binnen CINOP. Hierbij hebben ze ook een aantal opdrachten gedaan waarbij ze hun handen uit de mouwen hebben gestoken.

Kennismaken

Na het kennismaken werd er aan de leerlingen gevraagd wat ze later wilden worden. Alle leerlingen wisten al een beroep te noemen wat ze later wilden worden, zo waren er leerlingen die automonteur, dakdekker en meubelmaker wilden worden. Na het kennismaken kwam directeur Eline van der Net wat vertellen over de structuur van CINOP; waaronder de verschillende directeuren en teams. Hierna werden de belangrijkste rollen van CINOP besproken, waaronder adviseren en onderzoeken in het onderwijs. De leerlingen hadden verschillende vragen aan Eline. Zo werd haar bijvoorbeeld gevraagd hoeveel ze verdiende en wat ze het meest deed as directeur.

Img 20200130 103933 (2)

Meewerken

Vervolgens gingen de leerlingen door het CINOP gebouw heen en spraken ze met verschillende medewerkers die elk een andere functie hadden. Zo spraken ze met iemand van financiën en iemand van het Europese programma Erasmus+. Na deze rondleiding hebben de leerlingen hun eerste opdracht gedaan. Deze opdracht hield in dat twee leerlingen directeuren speelden die op bezoek kwamen bij CINOP, twee anderen speelden dan de receptie die hen moest verwelkomen en ontvangen. De rest van de groep gaf feedback. Na een aantal keren wisselen en oefenen ging het perfect en werd een échte bezoeker van bij CINOP supergoed ontvangen door de leerlingen.

Img 20200130 094906 (2)

Inleven in leraren

De tweede opdracht die de leerlingen voor hun kiezen kregen, hield in dat ze zich moesten inleven in de rol van adviseur. De leerlingen bogen zich over een casus over werkdruk bij docenten. Veel docenten ervaren stress en de leerlingen mochten allereerst de zaken identificeren waar deze stress vandaan kwam. Hierna mochten ze advies geven wat deze problemen kon oplossen. Hier kwamen interessante oplossingen uit, waaronder docenten meer laten interacteren met elkaar, een boekje waarin de docenten tijd bijhielden die ze nodig hadden om te werken aan zaken en leerlingen laten helpen met het nakijken van toetsen. Ook werd het idee geopperd een ‘zen’-uurtje te organiseren voor leraren. Na een laatste quiz om de opgedane kennis over CINOP te testen, gingen de leerlingen naar huis.

Het was een erg leuke en leerzame ochtend, zowel voor de leerlingen als voor CINOP.

De bliksemstage is een initiatief van JINC. CINOP is een partner van JINC. Dit houdt in dat JINC en CINOP vaak samen projecten uitvoeren waaronder bijvoorbeeld ‘de baas van morgen’ en sollicitatietrainingen.

Gerelateerde artikelen