Kwart mbo’ers negatief over keuzedelen in JOB-monitor; wat werkt wèl?

04 juni 2020
262.000 mbo-studenten van 63 scholen lieten hun stem horen in de tweejaarlijkse monitor van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Vandaag ontvangt minister van OCW Ingrid van Engelshoven de resultaten. Een van de opvallende uitkomsten is dat ruim een kwart van de studenten (27%) negatief is over de keuzedelen waaruit zij kunnen kiezen. JOB krijgt vaak signalen dat er weinig keuze is, of zelfs dat keuzedelen worden opgelegd. Een kwart van de studenten is bovendien negatief over de inhoud van de keuzedelen. Bij CINOP zien we in de praktijk dat veel scholen moeite hebben om flexibel onderwijs vorm te geven en studenten meerdere opties te bieden voor keuzedelen. Een flexibel curriculum biedt uitkomst.
Inzet van keuzedelen: flexibiliteit voor studenten èn bedrijven
Keuzedelen zijn in 2016 geïntroduceerd in het mbo met als doel studenten meer mogelijkheden te bieden zodat zij hun vakmanschap kunnen verbreden of verdiepen. Daarnaast zijn er ook keuzedelen gericht op het bevorderen van de doorstroom naar een vervolgopleiding. Kortom, de inzet van keuzedelen biedt veel mogelijkheden om meer flexibiliteit te bieden. Niet alleen voor studenten omdat daarmee beter aangesloten kan worden bij wensen en behoeften, maar ook voor bedrijven omdat scholen door inzet van keuzedelen sneller kunnen inspelen op veranderingen in het werkveld.
Consequenties voor organiseerbaarheid en uitvoerbaarheid
In de praktijk zien we echter dat veel scholen moeite hebben om flexibel onderwijs vorm te geven en studenten meerdere opties te bieden in het volgen van keuzedelen. Scholen wijten dit vooral aan de consequenties die dit zou hebben voor de organiseerbaarheid en uitvoerbaarheid. Flexibiliseren van het curriculum heeft namelijk invloed op meer dan het lesprogramma alleen. Ook de link met examinering, (voortgangs)registratie, roostering en begeleiding is van belang om uiteindelijk tot een goed en werkend flexibel curriculum te komen. CINOP helpt scholen om dit te realiseren. Onze aanpak is gericht op gefundeerde oplossingen die zichzelf in de praktijk hebben bewezen. We werken daarin altijd nauw samen met zowel studenten als het werkveld, zodat zij betrokken zijn, en mede-eigenaar van de onderwijsontwikkeling.
Druk op examinering van keuzedelen
Voor de coronacrisis ervoeren scholen nog een tweede knelpunt: de toegenomen druk die keuzedelen met zich meebrengen voor onderwijsteams en examencommissies. Tijdens de coronacrisis is de examinering van keuzedelen komen te vervallen. Maar de druk bij onderwijsteams en examencommissies zal binnenkort echter weer komen te liggen op het zodanig invulling geven aan examinering van keuzedelen dat dit voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Zeker ook omdat deze mee gaan tellen voor de slaag-zakregeling.
Advies of hulp nodig?
Keuzedelen helpen om, naast de kwalificatie, het vakmanschap van de student te verbreden of verdiepen. Keuzedelen bieden bovendien flexibiliteit; ze kunnen inspelen op innovaties, maatschappelijke ontwikkelingen en de behoeften van de landelijke of regionale arbeidsmarkt.
Meer weten? Bekijk onze aanpak, artikelen en praktijkvoorbeelden.
- Noodcurriculum of herziening curriculum: hoe pak je dat aan?
- Training: Vaststellen examens (kwalificatiedossier en/of keuzedeel)
- Aanpak van onderwijslogistieke vraagstukken in mbo-teams
- Kennispunt MBO i.s.m. CINOP: Handreiking keuzedelen examinering
- Vakblad Profiel: Flexibel onderwijs: scholen in spagaat?
- Canon Beroepsonderwijs: Examineren in het mbo
- Onderwijs slim organiseren: anders kijken naar onderwijs
- Download de instrumentkaart aanpak onderwijslogistieke vraagstukken in mbo-teams
- Profiel exclusief: Teams Deltion evalueren in kader van curriculumontwikkeling
Lees het persbericht over de JOB-monitor
Neem contact op voor meer informatie
Sandra Beugel
Flexibilisering
Sandra is een enthousiaste en daadkrachtige professional die gericht is op het vergroten van maatwerk en flexibiliteit binnen het onderwijs. Vanuit haar onderwijskundige en bedrijfskundige achtergrond, helpt ze onderwijsinstellingen op strategisch-, tactisch- en operationeel niveau de omslag te maken naar meer gepersonaliseerd en wendbaar onderwijs. Naast aandacht voor de inhoud, heeft ze ook veel aandacht de veranderkundige kant van flexibiliseringsvragen. Niet alleen het concept moet kloppen, maar ook de professionals moeten voldoende toegerust zijn om zich de nieuwe manier van werken eigen te maken.
Jeroen Kraan
Professionalisering
Jeroen is een daadkrachtige en analytisch sterke consultant die werkt aan integrale vraagstukken over onderwijsverbetering. Zijn expertise van didactiek, team- en curriculumontwikkeling en veranderkunde leiden tot duidelijke resultaten. Jeroen weet draagvlak te creëren voor verandering door zijn sociale intelligentie en open communicatie.
Sara van Kesteren
Professionalisering
Sara’s werk richt zich op het ontwikkelen van toekomstbestendig onderwijs (o.a. 21ste-eeuwse vaardigheden) en pedagogisch-didactische vraagstukken. Zij is ondernemend, creatief, sociaal en organisatorisch sterk. Haar ervaring als docent en pedagoog maakt dat ze goed zicht heeft op de vraagstukken die spelen in de klas en binnen onderwijsorganisaties.
Esther Woertman
Professionalisering
Esther streeft als adviseur naar duurzame kwaliteitsverbeteringen, waarbij ze aansluit bij de praktijk en het vakmanschap van opleiders. Ze heeft een achtergrond als docent en onderzoeker binnen het hbo en ervaring in kwaliteitsborging van examinering. Haar aanpak kenmerkt zich door haar analytisch vermogen, kritische blik en open communicatie.
Alie Kamphuis
Professionalisering
Alie is een breed inzetbare adviseur die duurzaam werkt aan het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs en examinering. Haar focus ligt op het versterken van kwaliteitscultuur in mbo-instellingen. Ze vervult in haar projecten rollen als projectmanager, adviseur, onafhankelijk voorzitter, verbinder en procesbegeleider.
José Dams
Professionalisering
José werkt als adviseur vooral op het terrein van de examinering. Ze richt zich daarbij op kwaliteitsverbetering en deskundigheidsbevordering van examencommissies en andere betrokkenen in de examenorganisatie, zowel in vmbo, vavo als mbo en hbo. Voor bestuurders en management is zij een daadkrachtige adviseur met brede kennis over het beroepenveld.
Linda Medendorp
Professionalisering
Linda is in haar werk als onderwijskundig en veranderkundige adviseur gefascineerd door leren en ontwikkelen van professionals en organisaties. Ze heeft brede ervaring in en rondom het beroepsonderwijs. Linda hanteert een pragmatisch aanpak rondom thema’s als opleiden van docenten, ontwikkeling van teams, leiderschap en samenwerking tussen organisaties.