Grootste zorgen beroepsonderwijs over stage-/bpv-plekken

23 juni 2020
CINOP heeft recent onderzocht wat de verwachtingen zijn van docenten, bestuurders en onderwijsondersteuners over beroepsonderwijs ‘post- corona‘. Op basis van de resultaten worden een aantal scenario’s uitgewerkt voor de ontwikkeling van het beroepsonderwijs de komende tijd. De uitgebreide rapportage van de onderzoeksresultaten en de diverse toekomstscenario’s wordt eind juni gepubliceerd op de website. Een infographic met de belangrijkste onderzoeksresultaten is nu al beschikbaar.
De grootste zorg in het beroepsonderwijs op dit moment is het gebrek aan stage- en beroepspraktijkvormingsplekken (BPV). Het gebrek aan BPV- en stageplaatsen is extra zorgwekkend omdat 76% van de respondenten verwacht dat online onderwijs, waar de meeste mbo- en hbo-instellingen zich de komende 9 maanden op richten, de studenten belemmert in het opbouwen van een netwerk. Het vinden van een baan wordt daardoor extra lastig, nog los van de verwachtingen rondom de economie.
Drastische aanpassingen nodig
De andere zorgen uit de top-3 zijn de digitale vaardigheden van de docenten en de examinering van praktijkvakken. De respondenten (een mix van bestuurders, docenten en onderwijsondersteuners) vinden dat onderwijsinstellingen bestuurlijk een andere koers nodig hebben en hun onderwijsstrategie drastisch moeten aanpassen.
Voorinzage
De complete rapportage wordt maandag 29 juni op onze website geplaatst en gedeeld met onze relaties. Wil je een seintje ontvangen in de mail zodra het rapport beschikbaar is? Meld je aan via onderstaande button.
Neem contact op voor meer informatie
Huub Dekkers
Algemeen
Huub is een gedreven en ervaren (onderwijs) bestuurder. Hij is verantwoordelijk geweest voor diverse succesvolle verandertrajecten, altijd van visie tot en met executie. Daarnaast heeft hij onderzoeks- en advieservaring opgedaan in binnen- en buitenland, op het gebied van onderwijs, de toekomstige arbeidsmarkt en de kracht van de regio.
Sandra Beugel
Flexibilisering
Sandra is een enthousiaste en daadkrachtige professional die gericht is op het vergroten van maatwerk en flexibiliteit binnen het onderwijs. Vanuit haar onderwijskundige en bedrijfskundige achtergrond, helpt ze onderwijsinstellingen op strategisch-, tactisch- en operationeel niveau de omslag te maken naar meer gepersonaliseerd en wendbaar onderwijs. Naast aandacht voor de inhoud, heeft ze ook veel aandacht de veranderkundige kant van flexibiliseringsvragen. Niet alleen het concept moet kloppen, maar ook de professionals moeten voldoende toegerust zijn om zich de nieuwe manier van werken eigen te maken.
Ester Scholten
Professionalisering
Ester is een breed inzetbare adviseur die haar creativiteit en kennis graag inzet om bij te dragen aan verbetering van het onderwijs. Haar focus ligt op professionalisering van (beginnende) docenten, taalonderwijs en innovatieve onderwijstrajecten.
Judith Jansen
Flexibilisering
Judith is een betrokken en verbindende programmadirecteur van ECIO. Door haar jarenlange ervaring als adviseur en projectleider heeft ze kennis van zaken van het studeren met een functiebeperking en het organiseren hiervan op strategisch en praktisch niveau. Van vloggende studenten tot het implementeren van beleid: in haar werk streeft Judith naar toegankelijk, flexibel en inclusief hoger onderwijs.
Anita Hagen
Algemeen
Anita is als ervaren onderzoeker gespecialiseerd in het signaleren en duiden van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en Leven Lang Ontwikkelen. Ze richt zich op learning & development bij organisaties en onderzoekt en adviseert welke methoden en oplossingen bijdragen aan het continue ontwikkelen van medewerkers zodat zij hun waarde op de arbeidsmarkt behouden.