Grootste zorgen beroepsonderwijs over stage-/bpv-plekken

CINOP_toekomstscenarios

23 juni 2020

CINOP heeft recent onderzocht wat de verwachtingen zijn van docenten, bestuurders en onderwijsondersteuners over beroepsonderwijs ‘post- corona‘. Op basis van de resultaten worden een aantal scenario’s uitgewerkt voor de ontwikkeling van het beroepsonderwijs de komende tijd. De uitgebreide rapportage van de onderzoeksresultaten en de diverse toekomstscenario’s wordt eind juni gepubliceerd op de website. Een infographic met de belangrijkste onderzoeksresultaten is nu al beschikbaar.

De grootste zorg in het beroepsonderwijs op dit moment is het gebrek aan stage- en beroepspraktijkvormingsplekken (BPV). Het gebrek aan BPV- en stageplaatsen is extra zorgwekkend omdat 76% van de respondenten verwacht dat online onderwijs, waar de meeste mbo- en hbo-instellingen zich de komende 9 maanden op richten, de studenten belemmert in het opbouwen van een netwerk. Het vinden van een baan wordt daardoor extra lastig, nog los van de verwachtingen rondom de economie.

Drastische aanpassingen nodig

De andere zorgen uit de top-3 zijn de digitale vaardigheden van de docenten en de examinering van praktijkvakken. De respondenten (een mix van bestuurders, docenten en onderwijsondersteuners) vinden dat onderwijsinstellingen bestuurlijk een andere koers nodig hebben en hun onderwijsstrategie drastisch moeten aanpassen.

Voorinzage

De complete rapportage wordt maandag 29 juni op onze website geplaatst en gedeeld met onze relaties. Wil je een seintje ontvangen in de mail zodra het rapport beschikbaar is? Meld je aan via onderstaande button.

Gerelateerde artikelen