CINOP werkt aan ondernemerschapskansen voor jongeren in Koerdistan, Irak

24 september 2020
Jonge Irakezen die een toekomst als ondernemer ambiëren zijn gebaat bij een goed netwerk, onderwijs waarin ondernemerschap centraal staat en kansen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Juist als het kwetsbare jongeren zijn die weinig uitzicht hebben op een baan zoals vrouwen en vluchtelingen. Daarom slaat CINOP de handen ineen met Cordaid, het Ministerie van Arbeid en Sociale Zaken (MoLSA) van de regionale regering van Koerdistan, en UNESCO. Samen gaan zij werken aan het project ‘Boost your Entrepreneurship Aspirations’ waarin ondernemerschapstrainingen voor jongeren centraal staan. Met dit project wil CINOP een bijdrage leveren aan jeugdwerkgelegenheid en armoedebestrijding onder jongeren in Koerdistan, Irak.
Het project ‘Boost your Entrepreneurship Aspirations’
Het project vindt plaats binnen het Orange Knowledge Programma, gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en beheerd door de organisatie Nuffic. In het project “Boost your Entrepreneurship Aspirations (BEA)” werken de partners samen met het Vocational Training Centre in de stad Erbil om ondernemersvaardigheden van jongeren in Koerdistan te vergroten. Het project richt zich op jongeren uit de gastgemeenschap en op jongeren met een vluchtelingenachtergrond (voornamelijk afkomstig uit Syrië).
De goede onderwijspraktijken uit het verleden –zoals een sterke relatie tussen de formele Vocational Training Centres en de lokale private sector- zijn de afgelopen jaren verstoord door politieke en sociale onrust. Het is essentieel om deze goede praktijken weer te herstellen. De komende twee jaar werken we aan het versterken van inclusief ondernemerschapsonderwijs: we co-creëren een relevant en praktisch ondernemerschapscurriculum, introduceren het concept van leertrajecten op de werkplek en van praktijkmentoren. De focus op een kwetsbare doelgroep vraagt tevens om trainingen voor docenten in onderwerpen als geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning zodat onderwijzend personeel kan omgaan met trauma in de klas.
Een focus op de meest kwetsbare jongeren
Jeugdwerkeloosheid is een steeds groter wordend probleem in het Irak. Meer dan 20% van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar oud maken geen deel uit van de beroepsbevolking en geven vaak aan de hoop op betaald werk te hebben verloren.[1] Kwetsbare jongeren zoals vrouwen en vluchtelingen hebben het nog moeilijker in hun zoektocht naar een baan. Een goede beroepsopleiding kan voor deze groepen als een katalysator dienen.
De regering van Koerdistan heeft daarom in de afgelopen zeven jaar een centrale rol gespeeld bij het bieden van toegang tot onderwijs en training aan Syrische vluchtelingen die in de kampen leven (voornamelijk in het Erbil-district). Er werden stappen gezet om vluchtelingenstudenten te integreren in de VTCs (vocational training centres) in Erbil en Duhok, maar het initiatief stagneerde eind 2019. Het blijft een uitdaging om duurzame oplossingen te vinden om deze doelgroep in het formele onderwijssysteem te brengen.
Momenteel bestaat de helft van de studentenpopulatie in het VTC in Erbil uit meisjes en vrouwen. De echte uitdaging voor gendergelijkheid ligt in de overstap van vrouwelijke studenten richting de arbeidsmarkt. Deze overstap is op dit moment vrijwel nihil.
Het project start vanaf november 2020 en wordt afgerond in maart 2022.
[1] https://www.kurdistan24.net/en/news/12af610a-b0be-4ef1-9b06-cb9fb8ae31bb
Het Orange Knowledge Programma
Neem contact op voor meer informatie
Doreen Verbakel
Global
Doreen werkt als consultant en onderzoeker aan de thema’s laaggeletterheid, integratie & inclusie, loopbaanoriëntatie & begeleiding, curriculum ontwikkeling, en 21ste –eeuwse vaardigheden. Dit doet zij zowel in een nationale als international context, met name Afrika en Azië. Doreen denkt altijd kritisch mee en probeert daarbij complexe vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken en stakeholders te benaderen. Kortom, zij is een generalist die gedreven is door het bieden van inhoud en zo veel mogelijk impact.
Carmen Kurvers
Global
Carmen is consultant internationale samenwerking in het beroepsonderwijs. Ze heeft ervaring in duurzame waardeketenontwikkeling, monitoring en evaluatie (ME&L) en kent de huidige stand van zaken in de ontwikkelingssector door haar achtergrond in International Development (AMID programma). Ze haalt energie uit het streven naar duurzame impact en vertaalt dit naar kansen en uitdagingen voor onderwijs in ontwikkelingslanden, met nadruk op inclusie van gemarginaliseerde groepen.