CINOP lanceert vijfde partnerschap tussen ECBO en practoraten

Thumbnail img 20181025 wa0007 2

06 november 2018

Andrea Klaeijsen, onderzoeker bij ECBO, is in oktober 2018 gestart als practor Gepersonaliseerd leren bij ROC Leeuwenborgh. Vandaag heeft zij zich tijdens de practoraatsmiddag in Sittard via haar startrede voorgesteld aan bijna 100 geïnteresseerden van binnen en buiten het ROC.

Practoraten zijn relatief nieuw binnen het mbo; zij vervullen een sleutelrol in het doorlopend verbeteren en vernieuwen van het middelbaar beroepsonderwijs. Een practoraat is een expertiseplatform met een onderzoekscomponent, georganiseerd als onderdeel van een mbo-instelling. Als practor Gepersonaliseerd Leren bij ROC Leeuwenborgh geeft Andrea Klaeijsen vorm en inhoud aan de tweede fase van dit practoraat. Dat doet zij samen met alle 18 onderwijskundig leiders binnen het ROC die onderzoek verrichten naar gepersonaliseerd leren binnen hun eigen opleidingen. De rol van Andrea is onder andere om de onderwijskundig leiders te ondersteunen in hun onderzoek, te zorgen voor samenhangende onderzoeksresultaten en om de kennistoepassing en interne en externe kennisdeling te stimuleren.

Diverse partnerschappen met practoraten

CINOP is betrokken bij diverse partnerschappen met mbo’s. ECBO is het Expertisecentrum Beroepsonderwijs dat onderdeel uitmaakt van CINOP. De komende maanden delen we actief onze ervaringen en resultaten vanuit de diverse practoraten via artikelen en blogs op deze website en via LinkedIn. Volg ons dan mist u niks!

Kwaliteitsverbetering van het onderwijs

De kern van een practoraat is het ontwikkelen en verkennen van nieuwe beroepspraktijken door praktijkgericht onderzoek, ingebed in het onderwijs. Er ontstaat een kwalitatieve meerwaarde voor het werkveld (de beroepspraktijk), de studenten (beter beroepsbekwaam en een beter beroepsperspectief) en docenten (professionalisering binnen het vakgebied en onderzoekende houding). Hierdoor verbetert de uiteindelijke kwaliteit van het onderwijs.

Meer weten over wat ECBO kan betekenen voor uw practoraat?

Op 29 mei 2018 presenteerde ECBO haar aanpak tijdens de werkconferentie ‘Hoe breng ik mijn practoraat in versnelling?’. In de Menukaart is samengevat wat wij voor uw practoraat kunnen betekenen. Ter inspiratie geven we daarbij enkele voorbeelden van onderzoek, methoden, instrumenten en kennisverspreiding. Meer weten? Neem contact op met ECBO, telefonisch 073-6872500 of via info@ecbo.nl.

Over ECBO

ECBO ontwikkelt, verzamelt en verspreidt kennis over en voor het beroepsonderwijs. Doel is bijdragen aan de kwaliteit en betekenis van het beroepsonderwijs ten behoeve van vervolgonderwijs, arbeidsmarkt en maatschappelijke participatie.

Gerelateerde items

Duurzamer onderwijs – trends en ontwikkelingen | Artikel vakblad Profiel

KOMPAS21 helpt studenten Zone.College-studenten met reflecteren