Training voor duurzaam gewassenbeheer voor Jordaanse landbouw ingenieurs

Crop dusting in Jordan
Crop dusting in Jordan

29 juni 2021

CINOP Global voert momenteel een opleidingsproject uit in Jordanië om de opleidingscapaciteit van de Jordanian Agricultural Engineers Association (JAEA) en die van haar onderwijs- en arbeidsmarktpartners te verbeteren. Deze verbetering zal bijdragen tot relevanter en kwalitatief hoogstaande tuinbouwonderwijs voor vluchtelingen, migranten en gastgemeenschappen.

In juni werd de training voor landbouwingenieurs binnen het JAEA Horti Training Program for Refugees, migrants and host community’s in Irbid and Mafraq project afgerond. De opleiding werd georganiseerd door JAEA en ACT en werd ondersteund door een Jordaanse deskundige Dr. Naser Salameh van de Mutah Universiteit.

De training begon met een open discussie tussen de cursisten en Dr. Naser over de leerervaringen van de vorige training. Het ging in het bijzonder over zaken die de trainees hadden opgemerkt en hun feedback. Sommige trainees hadden bijvoorbeeld opgemerkt dat de beplanting van gewassen in het open veld en in de beschermde kassen verschillend waren, en dat potentiële gewasziekten daarom ook verschillend konden zijn.  Tijdens de opleiding kwamen vervolgens verschillende pesticidetechnieken aan bod (praktische aspecten, type pesticide, etc.).

This training will enable the trainees (refugees) to start their study on what they can invest (which crop, land area, season, site, etc.) or which project (work environment) they can carry out to achieve their goals successfully.

Ashraf – Trainee

De cursisten mochten vervolgens op het veld de spuittechnieken oefenen. Zij hebben ervaren hoe het etiket van het bestrijdingsmiddel moet worden gelezen, welk type bestrijdingsmiddel moet worden gekozen, en hoe het water moet worden gemeten voordat het voor bespuiting wordt gebruikt, en hoe de bespuiting zelf moet worden uitgevoerd. In Jordanië is het gebruik van pesticide al jaren een probleem voor de natuur en waterkwaliteit. Vandaar dat er extra aandacht was voor juiste dosering, keuze van chemicaliën en de inzet van duurzamere mogelijkheden voor bescherming. Na de lunchpauze werd het tweede deel van de opleiding toegespitst op de fertigatie-eenheid en de filtratie-eenheid.

De volgende trainingssessies zullen gericht zijn op het beheer van fruitbomen en op aqua- en hydrocultuur. Er zal ook meer aandacht worden besteed aan ‘transversal skills’ (basisvaardigheden, werknemersvaardigheden en ondernemerschap) van de vluchtelingen en migranten, wat ervoor moet zorgen dat de trainees hun capaciteit op het gebied van praktische tuinbouwvaardigheden zullen uitbreiden.

Lees meer over onze projecten wereldwijd

Een competentiegerichte opleiding voor leraren van de drie landbouwinstituten in Ghana

From Plant to Plate – Nederland dient als inspiratie voor tuinbouwtrainers in Jordanië

Een nieuw stageprogramma voor de Iraakse beroepsopleidingscentra