KOMPAS21 helpt studenten Zone.College-studenten met reflecteren

20 juli 2021

Het Zone.College wil 21e-eeuwse vaardigheden meer integreren binnen het onderwijs. Het afgelopen half jaar zijn teams van de opleiding dierverzorging daarom getraind om te werken met KOMPAS21. KOMPAS21 helpt studenten te reflecteren op hun vaardigheden. Daarnaast zorgt dit reflectie instrument ervoor dat 21e -eeuwse vaardigheden een vaste plek kunnen krijgen in het curriculum. De Zone.College-teams zochten in de trainingen naar een manier van werken met de tool die past bij hun lessen én hun studenten. Daar zijn mooie initiatieven uitgekomen.

Dankzij de inzet van CINOP zijn we enthousiast om met 21e -eeuwse vaardigheden in ons onderwijs aan de slag te gaan.

Docent dierverzorging bij het Zone.College

Trainingen voor gebruik KOMPAS21

CINOP trainde drie teams in het gebruik van KOMPAS21 en liet ze kennismaken met 21e -eeuwse vaardigheden. De teams bepaalden zelf hoe zij KOMPAS21 willen inzetten in hun onderwijs. Ook ontwikkelden ze werkvormen voor studenten om te oefenen met de vaardigheden. Bijvoorbeeld in de vorm van het samenstellen van projectgroepen. Op basis van vaardigheden die de studenten al beheersen én waarin ze zich nog willen ontwikkelen moeten de rollen verdeeld worden.

We waren blij met de trainers van CINOP, omdat zij ons de vrijheid gaven om KOMPAS21 op onze manier in te zetten.

Docent dierverzorging bij het Zone.College

KOMPAS21 in coachingslessen

De teams van Zone.College waren blij dat zij zelf konden bepalen hoe ze KOMPAS21 gaan inzetten in hun onderwijs. Ze gaan gebruikmaken van de tool in coachingslessen en in integrale opdrachten. De rubrics gebruiken ze om werkvormen te maken en om studenten zich te laten ontwikkelen in de vaardigheden.

Samenwerking met 10 mbo-scholen

KOMPAS21 is ontwikkeld door CINOP in samenwerking met tien mbo-scholen. Onze adviseurs laten teams kennismaken met het reflectie instrument en helpen om de tool op een zinvolle manier in te zetten in het onderwijs. Aansluitend bij de werkwijze, het curriculum en de studentengroep.

Meer lezen over 21ste-eeuwse vaardigheden?

Gerelateerde items

Duurzamer onderwijs – trends en ontwikkelingen | Artikel vakblad Profiel

Aan de slag met soft skills in het curriculum van Zone.college