Johan Cruijf College werkt met behulp van de FlexScan aan flexibel leerarrangement

16 april 2020

Het Johan Cruyff College (JCC) ondersteunt jonge talentvolle sporters in hun duale carrière door het aanbieden van twee opleidingen: Sport & Business en Sport & Coaching. De vijf samenwerkende scholen van het JCC willen de flexibiliteit van hun onderwijs uitbreiden door gezamenlijk te gaan werken met leerarrangementen. CINOP hielp het JCC bij het opstellen van een gezamenlijk beeld over het wat en hoe van flexibel onderwijs met de CINOP-FlexScan.

CINOP heeft ons geleerd om vanuit alle fasen van de student-journey te kijken naar flexibiliteit.

Martijn Loppersum, teammanager JCC Noorderpoort

Aanpak: CINOP-FlexScan

Met de FlexScan is onder ruim 130 studenten en docenten onderzocht hoe zij de flexibiliteit in de huidige en gewenste situatie zien. Docenten en studenten herkennen zich in een ‘FlexScan-scenario 2’ situatie: werken vanuit een standaard programma met individueel maatwerk. De grootste ambities liggen bij het vergroten van de flexibiliteit binnen het curriculum en mogelijkheden voor profilering d.m.v. bijvoorbeeld certificaten. Daarin willen alle samenwerkende scholen toewerken naar een ‘FlexScan scenario 3’ situatie waarin het leertraject vanuit arrangementen wordt opgebouwd. Een van de scholen wil zelfs nog een stapje verder gaan en flexibel en individueel (gepersonaliseerd) de leertrajecten gaan samenstellen.

De flexScan van CINOP heeft de vijf samenwerkende Johan Cruyff Colleges enorm geholpen om een breed gedragen startpositie te formuleren voor de ontwikkeling van ons nieuwe flexibele onderwijsmodel.

Martijn Loppersum, teammanager JCC Noorderpoort

Verder uitwerken van leerarrangementen

Inmiddels zijn de resultaten van de FlexScan binnen het JCC besproken. De wens en houding om flexibel te zijn is er, maar dat wordt momenteel nog niet voldoende ondersteund door de huidige curriculumopbouw. Ook de wijze van examinering is nu nog te weinig flexibel. Dat wil JCC gaan veranderen en die wens wordt zowel door docenten als studenten gedeeld. JCC gaat het werken vanuit leerarrangementen verder uitwerken en antwoord geven op vragen als:

  • Hoe gaat de onderwijsomgeving er uitzien?
  • Welke onderwijsvisie ligt er aan ons nieuwe programma ten grondslag?
  • Hoe kunnen we door examinering in kleinere eenheden meer flexibel worden?
  • Hoe borgen we het sociale aspect (samen leren, samen werken, naar school komen) binnen een flexibel curriculum?

Gerelateerde artikelen

Landstede werkt met FlexTool aan gemeenschappelijke taal rondom flexibel onderwijs

Een nieuw kwalificatiedossier: knelpunt of kans? – Artikel MBO krant

Ontwikkelpartners FlexTool aan het woord | In gesprek met ROC Nijmegen