Deltion College voorloper met cross-over kwalificatie

22 juni 2018

Het Deltion College is een van de voorlopers als het gaat om het aanbieden van een cross-overkwalificatie. Een cross-overkwalificatie is opgebouwd uit twee bestaande kwalificaties. De nieuwe niveau 4 opleiding E-commercemanager, die het Deltion College gaat aanbieden, is een combinatie van de kwalificaties Vestigingsmanager groothandel en Mediavormgeving. CINOP begeleidde als onderwijsexpert het ontwikkelproces.

Urgentie in de regio Zwolle

Om een cross-over opleiding te legitimeren moet er een duidelijke vraag vanuit de arbeidsmarkt zijn naar vakmensen met deze expertise. Deze vraag is groot in de regio Zwolle. Veel bedrijven zitten in de transitie van offline naar online handel. Het is een jonge bedrijfstak waarin de ontwikkelingen snel gaan. Het Deltion College start in september 2018 met het aanbieden een BBL-variant van de opleiding E-commercemanager.

De e-commerce manager als ‘spin in het web’

In de opleiding worden studenten voorbereid om binnen handelsbedrijven te werken als uitvoerend projectmanager e-commerce. De e-commerce manager is de ‘spin in het web’ in e-commerceprocessen en inzetbaar bij alle e-commercetaken. Zoals het zelf, tot op een basisniveau, kunnen uitvoeren van alle logistieke en vormgevingstaken zelf en is in staat om het gesprek et voeren met specialisten op de verschillende e-commerce disciplines.

Een sterk praktijkgerichte opleiding

De opleiding is door Deltion ontworpen op basis van beroeptaken (modules) die gedurende de opleiding toenemen in complexiteit: van basistaken tot taken op gevorderd niveau om uiteindelijk projectmanagerstaken uit te kunnen voeren. De groep BBL-studenten is vanaf september iedere week slechts één dag op school aanwezig en leert en werkt de andere dagen in de praktijk. Tijdens iedere module wordt daarnaast een schooldag vervangen door een bedrijfsbezoek. Dan krijgen de studenten bijvoorbeeld een presentatie van een gastspreker, voeren ze projecten uit of krijgen ze les op locatie.

Werkwijze en rol van CINOP

CINOP biedt onderwijskundige ondersteuning in het ontwikkelproces om van de kwalificatie op papier tot een opleiding te komen. De opleiding heeft een werkgroep ingesteld met docenten uit de twee teams van de bestaande kwalificaties. Na verschillende klankbordbijeenkomsten met het bedrijfsleven, om het beroepsbeeld en een grofontwerp van de opleiding te toetsen, werkt de werkgroep momenteel de modules uit in lessen. De bijeenkomsten met het bedrijfsleven zijn van groot belang voor de praktijkgerichtheid van de opleiding omdat ondernemers zicht hebben op de laatste ontwikkelingen en praktijkopdrachten kunnen aandragen.

Ook interesse in het aanbieden van een cross-over opleiding?

15 september 2019 is de deadline voor het indienen van de aanvraag om in 2020-2021 een cross-over opleiding aan te kunnen bieden. Het experiment loopt tot en met juli 2025. Meer informatie en veelgestelde vragen over het experiment vindt u op de website van DUO.

Ondersteuning nodig?

Om de mogelijkheden te verkennen voor het aanvraag- of ontwerpproces van de opleiding.

Gerelateerde artikelen