Concreet toekomstbeeld flexibilisering bij Hanze Hogeschool Groningen

01 februari 2020
Binnen de Hanzehogeschool Groningen staat flexibilisering van het onderwijs hoog op de agenda. Het programmateam Flexibilisering van de HG is hard bezig om de visie te vertalen naar een strategisch beleidsplan. De complexiteit van deze veranderopdracht is groot, omdat het zowel onderwijskundige, veranderkundige als organisatiekundige vraagstukken betreft. Hanzehogeschool wilde graag meer vorm geven aan het concretiseren van het toekomstbeeld van flexibilisering en heeft CINOP gevraagd daarbij te ondersteunen. Samen hebben zij de afgelopen tijd gewerkt aan de ontwikkeling van een brede toolbox op flexibel onderwijs, bestaande uit een praatplaat, diverse animaties en een kaartenset flexibel onderwijs.
Aanpak en resultaat
Voor het ontwikkelen van de diverse producten uit de toolbox flexibel onderwijs, is de Design Thinking methodiek toegepast. Zo is bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de animatie en de praatplaat eerst veel informatie opgehaald vanuit meerdere gesprekken met betrokken partijen. De informatie is tussentijds al snel vertaald naar schetsen, ruwe versies van hoe het eindproduct er mogelijk uit kan zien. Deze conceptversies zijn vervolgens zo snel mogelijk voorgelegd aan een panel van de betrokkenen, om zo de kern te kunnen vatten van de behoeften rondom de toekomstbeelden op flexibel onderwijs. Deze manier van ontwikkelen helpt om aan de ene kant vaart te maken in het proces en tegelijkertijd goed te borgen dat het eindproduct op breed draagvlak kan rekenen en aansluit bij de behoeften van de betrokkenen. Het is gebleken dat juist in tijden van veel overleggen op afstand, deze manier van werken zich goed leent om tot het gewenste resultaat te komen.
“CINOP leverde in korte tijd en in heldere taal zowel een toekomstbeeld als een concreet plan van aanpak. Daarnaast was de manier van samenwerken prettig en betrokken. We hebben veel geleerd.
”
Betsy Edens – programmamanager flexibilisering Hanzehogeschool
Uiteindelijk is er een praatplaat gemaakt waarop de toekomstbeelden rondom flexibilisering binnen de Hanzehogeschool zijn weergegeven. Deze praatplaat bestaat uit drie delen. Het eerste deel richt zich op de veranderende samenleving en hoe dit de flexibilisering van het onderwijs beïnvloedt. Het tweede deel beslaat het pad van de lerende en hoe die op meerdere momenten in diens leerloopbaan in aanraking komt met onderwijs van de Hanzehogeschool in plaats van alleen voor het volgen van een initiële opleiding. Het laatste deel gaat over de rol van de Hanzehogeschool binnen de kennisdeling in de regio; onderverdeeld in werkveld, docent en organisatie.
Bekijk hieronder de praatplaat flexibel onderwijs van de Hanze Hogeschool Groningen.
Daarnaast is er ook gewerkt aan zeven animaties rondom flexibilisering binnen de Hanzehogeschool. Daarin wordt aandacht besteed aan het waarom van flexibilisering, zijn meerdere voorbeelden uitgewerkt hoe flexibel onderwijs er uit kan zien (vanuit persona’s) en wordt het proces en de aanpak van het programma flexibilisering toegelicht. Een belangrijke factor waar bij de ontwikkeling van de animaties rekening gehouden moest worden, is dat ze de ontwikkeling van een gemeenschappelijke taal dienden te bevorderen, zodat iedereen binnen de Hanzehogeschool een zelfde beeld van flexibilisering krijgt.
Tot slot wordt er een kaartenset ontwikkeld die teams handvatten biedt in hoe zij zelf het goede gesprek over flexibel onderwijs kunnen voeren binnen hun school. En niet alleen om tot een gesprek te komen, maar ook om te prioriteren en stappen te zetten in het daadwerkelijk ontwerpen van flexibel onderwijs.
De praatplaat flexibel onderwijs, de animaties en de toolbox flexibel onderwijs waren begin december klaar en deze zijn erg positief ontvangen. Momenteel vindt bij alle schools een roadshow plaats, waarin de MT’s geïnformeerd worden over hoe instrumenten en tools ontwikkeld zijn om hen te helpen bij visie, strategiebepaling en het nemen van passende vervolgstappen in de collectieve opdracht het onderwijs te flexibiliseren.
Ook aan de slag met flexibilisering?
Neem contact op voor meer informatie
Sandra Beugel
Flexibilisering
Sandra is een enthousiaste en daadkrachtige professional die gericht is op het vergroten van maatwerk en flexibiliteit binnen het onderwijs. Vanuit haar onderwijskundige en bedrijfskundige achtergrond, helpt ze onderwijsinstellingen op strategisch-, tactisch- en operationeel niveau de omslag te maken naar meer gepersonaliseerd en wendbaar onderwijs. Naast aandacht voor de inhoud, heeft ze ook veel aandacht de veranderkundige kant van flexibiliseringsvragen. Niet alleen het concept moet kloppen, maar ook de professionals moeten voldoende toegerust zijn om zich de nieuwe manier van werken eigen te maken.
Eveline Vervoort
Professionalisering
Eveline is een enthousiaste service designer die haar creativiteit graag inzet om te inspireren en inzicht te creëren. Ze visualiseert complexe vragen en processen en identificeert expliciete en impliciete behoeften en wensen van klanten. Ze ontwerpt hiervoor heldere, toepasbare oplossingen.
Wouter Jacobs
Flexibilisering
Wouter is een pragmatische en energieke adviseur in het onderwijs in MBO, HBO, inburgering, EVC, publieke- en private context. Vanuit een doelgerichte aanpak, met oog voor mensen en het proces. Door zijn ondernemende houding houdt hij zicht op organisatorische belangen en oplossingen met een veranderkundige aanpak. Hij is een daadkrachtige adviseur die voor verbinding zorgt op meerdere niveaus.
Joyce van der Wegen
Arbeidsmarkt & onderwijs
Joyce heeft als doel om met haar projecten toe te werken naar concrete resultaten en maatschappelijke meerwaarde teweeg te brengen. Inhoudelijk ligt haar expertise bij het creëren van een meer inclusief hoger onderwijsstelsel. In elk project streeft zij naar een passend advies voor diegene waar het onderwijs voor bedoeld is: de student.