De baas van morgen; Teslime vervangt directeur Eline van der Net bij CINOP

Baas van Morgen: Eline van der Net samen met Teslime
Baas van Morgen: Eline van der Net samen met Teslime

30 januari 2020

Afgelopen donderdag werd directeur Eline van der Net voor een dag vervangen door de 16-jarige Teslime. Ze hadden elkaar een paar dagen eerder gesproken om door te nemen wat de functie ongeveer inhoudt, dus Teslime had al een redelijke verwachting van wat haar te wachten stond; een brede functie, waar je over heel veel zaken beslissingen moet nemen, met als kerntaak advies geven aan mensen en organisaties over alles wat te maken heeft met leren.

Toch bleek de dag wat anders dan ze had ingeschat. Op tv en in films lijken directeuren vaak zelf niet zo hard te werken. Dat laten ze vooral andere mensen doen. Maar dat beeld heeft ze inmiddels gecorrigeerd. De dag is vol met afspraken en opdrachten en de directeurspositie lijkt minstens zo druk te zijn als die van andere medewerkers.

Duidelijk leerdoel

Teslime heeft een duidelijk doel voor ogen. Ze wil deze dag werken aan haar presentatie-skills. Onzeker over hoe ze uit haar woorden komt wanneer ze voor andere mensen een verhaal moet vertellen, gaat ze met een aantal collega’s aan de slag. In een sessie ontwerpt Teslime haar ideale opleiding. Ze wil namelijk aan de slag als verloskundige en zou graag een opleiding gaan volgen die aansluit bij haar persoonlijke leerwensen. En niet alleen die van haar, maar ook die van haar leeftijdsgenoten.

De ideale opleiding

Zo zou ze graag zien dat een opleiding tot verloskundige zeer dicht bij de praktijk staat. De opleiding zou in het ideale geval ín het ziekenhuis moeten zijn en al vanaf het begin moet er zoveel mogelijk worden geleerd in de praktijk. Ze zou ook graag zelf willen kiezen wanneer ze naar school komt. ’s Ochtends, ’s middags of ’s avonds: alles zou mogelijk moeten zijn. Misschien wil ze wel werken in de ochtend of de middag om haar studie te financieren. Dan zou school in de avond ideaal zijn. Misschien geeft ze op andere dagen de voorkeur aan de ochtend, omdat ze dan beter informatie kan opnemen.

Een ander belangrijke eis die ze stelt, is dat een opleiding realistisch is; Niet alleen de voordelen van een studie of een beroep maar ook vertellen over de negatieve aspecten. Hoe is het bijvoorbeeld om vaak in de nacht te moeten werken? Wat zijn geen leuke taken die je toch moet uitvoeren? Ook zou het mooi zijn dat de opleiding geen vier, maar drie jaar of korter zou duren om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan.

Indrukwekkende presentatie!

Na het werken aan de opdracht bereid Teslime haar presentatie voor. Er sluiten nog wat extra collega’s aan die aandachtig naar haar verhaal luisteren. Niemand van hen zou hebben geraden dat het juist haar presentatie-skills zijn waar Teslime onzeker over was en waar ze aan wilde werken. Ze vertelt haar verhaal rustig en duidelijk en stelt zelf veel vragen aan haar publiek, zodat ze doelgericht haar informatie kan overbrengen.

Wat we hebben geleerd

Aan het einde van haar bezoek is Teslime zelf ook tevreden. Ze geeft aan veel geleerd te hebben en is het eens met de observaties van de collega’s dat ze een heel goede presentatie heeft gegeven en ze zich hierover in de toekomst niet zoveel zorgen meer over hoeft te maken.

Ook Eline heeft veel geleerd van deze dag, en ook van Teslime. Eline: “Teslime is heel erg rustig maar spreekt heel erg goed uit wat ze wel en niet goed kan en waar ze hulp bij nodig heeft. Ze weet nu al heel erg goed wat bij haar past en dat betekent dat ze heel goed kan reflecteren. Op het juiste moment hulp inschakelen is iets waar ik zelf soms ook wel meer aandacht voor mag hebben.”